Enable Javascript


Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Van G4 halogeen naar G4 LED in caravan/camper/boot (of elders)

Dit is een vervanger voor dit
Er zijn ook diverse andere modellen met een G4 fitting. Ook voor allerlei andere lamptypen/fittingen zijn er goede vervangers. Ik heb ze van www.deboled.nl/, zeer vriendelijk, snel met leveren en het beantwoorden van e-mail. Voor een goede indruk kijk je bij de onderaan geplaatste foto's.

Let op bij bestellen:
Deze pennen zitten opzij (dwars in armatuur) maar het kan ook zijn dat je het type met pennen midden achter moet hebben (recht in armatuur). De gele stippen zijn SMD-LEDjes. Voeding 10-30V DC (DC=gelijkstroom, dus in huis de 12V AC wisselstroom trafo vervangen, in caravan/camper/boot/auto zondermeer uitwisselbaar)
Achterop zit een schakeling voor een constante stroombron zodat de spanning tussen de 10 en 30 volt mag zijn. (in een caravan/camper/boot/auto kan de spanning tijdens het laden tot wel 15V oplopen, dat is dus geen probleem). Misschien moeten de aansluitdraden van het armatuur worden omgewisseld voor de juiste polariteit ( + en - omwisselen). Ik heb ze voor in de caravan gekocht en het licht is erg mooi van kleur (2800-3200oK). Zo warm als een gloeilamp en zo helder als van een halogeenlampje.
De stralingshoek van 120o is natuurlijk ook perfect, een nogal brede spot en natuurlijk geen verlies aan licht naar achteren (een reflector is dus niet nodig)

LEDs in onze caravan (foto rechts de hele set):
5 halogeenlampjes van 10W = 50W vervangen door 4 van 1,8W en 1 van 1,7W = 8,2W maar vergelijkenderwijze wel ongeveer 80W aan opbrengst, (dat de 5 LEDs uitvoering bijna evenveelweinig ;-) gebruikt als de 9 LEDs uitvoering komt door de elektronische schakeling). Dus voor slechts 1/6 aan stroom en wel 160% aan licht is dat 1000%, of wel 10 maal zoveel licht voor het zelfde geld in Wh (gebruikte stroom). Helaas paste ze niet zondermeer in de armaturen. De kunststof hulpstukjes moesten van de pennen af en de pennen zijn 3mm ingekort en iets omgebogen, anders zitten ze er scheef in en kan het glaasje er niet voor.

Tip van Ewald:
Daar LEDs, in vergelijking met gloeilampen, niet heet worden kun je eventueel een velletje papier voor het armatuurglaasje plaatsen voor diffuser licht (zie foto 8).

Het resultaat (klik miniatuur):