Enable Javascript


Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Zonnepanelen Doe Het Zelf
kan dat wel - en hoe dan

Ja, dat kan, maar dat kan niet door iedereen en ook niet in elke situatie.
Vooropgesteld dat je technisch bent aangelegd en ook weet wat je in een groepenkast veilig zelf kunt uitvoeren. In dat geval ben je al op de helft.
Wat de tweede helft dan is? Dat is de locatie waar de panelen moeten worden opgesteld.

  • Schuin dak: dan heb je nogal wat technische hulp- en veiligheidsmiddelen nodig.
    Kun je beter uitbesteden denk ik zo.
  • Plat dak: daar heb je ballast nodig en die neemt toe naar mate het dak hoger is.
    Bij 6 m en hoger moet je extra veel ruimte langs de dakranden vrij houden wegens wind wervelingen. Boven 6 m zijn er ook nog extra wettelijke voorschriften van kracht.
    Lijkt mij dat tot 3 meter redelijk te doen is voor iemand met voldoende kennis, maar...
    Dan moet wel eerst eerst uitzoeken of de dakconstructie het m2 gewicht kan en mag dragen.
    (Op onderstaande foto op 3m hoogte per paneel 64 kg ballast plus 22 kg voor een paneel met Micro Omvormer en toebehoor)

We doen het op een laag plat dak, of in de tuin

Eerst even een locatie in de tuin
Op de eerste blik, als je de ruimte er voor hebt, een prima locatie. Makkelijk te plaatsen en aan te sluiten, maar... Als ze op enig moment van de dag het zonlicht verblindend in je woonruimte wordt gereflecteerd dan ben je er vast niet blij mee. Daar de zonnestand per jaardag en dagdeel steeds anders is zul je een locatie "uit het zicht" moeten vinden.

Wat kun je aansluiten
In de afbeelding (zie verderop) zie je dat een oplossing met Micro Omvormers niet alleen de beste maar ook de veiligste oplossing is. Waarom is dit de veiligste oplossing? Antwoord: Een Micro Omvormer levert alleen stroom als er spanning vanuit het NET aanwezig is. Dus eerst stroom erin om er stroom eruit te laten komen. 
Tevens moet je rekening houden met het maximale aantal te plaatsen panelen en de maximale waarde in Ampère van de te gebruiken aardlekautomaat. De meest gemaakte fout is dat het totaal aan WP van de panelen wordt genomen maar dat is niet juist. De (Micro) Omvormers bepalen het maximum vermogen.

Bepalen van het toelaatbaar vermogen
We gaan uit van een standaard OD van 20%.
Onder Dimensioneren = "evenwicht" tussen "Micro Inverter en PV-paneel" of "Omvormer en PV-panelen" (Inverter=Omvormer).
Bij OOST/WEST opstelling zou OD 35% mogen zijn, mij lijkt dat niet zo verstandig als ik bij mij naar enkele dagen in juni kijk: 12 x 360Wp panelen, 2 OOST en 10 WEST, rond 14 uur meer dan  4000 Watt dat is meer dan 17 A. Indien ik van een OD van 35% was uitgegaan, dus met meer PV-panelen, dan zou de 16A zekering z'n werk doen. OEPS!! Geen opbrengst meer tot je de zekering hebt hersteld.
- Aan een 300W Micro Inverterpoort hang je dus, voor een optimaal rendement, een PV-paneel van 360Wp.
- Bij een string van 12 PV-panelen van 360Wp (4320Wp) kies je dus voor een Omvormer van 3600W.
De waarde van een groepzekering is maximaal 60% van de waarde van je hoofdzekering.
Maximaal te installeren vermogen aan PV-panelen per hoofdzekering fase:
   formule: <hoofdzekering>A  / 1,6 x 230V x 1,2 = <string>Wp aan maximaal toelaatbaar vermogen.
   25A hoofdzekering maximaal: 16A installatieautomaat, 4420Wp string, 2,5 mm2 bedraad.
   30A hoofdzekering maximaal: 20A installatieautomaat, 5520Wp string, 4,0 mm2 bedraad.
   40A hoofdzekering maximaal: 25A installatieautomaat, 6900Wp string, 4,0 mm2 bedraad.
Het maximum aan PV-panelen kun je zo eenvoudig bepalen, en dat dan per 1, 2 of 3 fases.
(het maximum aantal van 18 PV-panelen per string is inmiddels achterhaald met de komst van hogere vermogens per PV-paneel)

Verplicht (NEN1010) - of wel "wettelijk voorgeschreven"
Hier het belangrijkste.
Alle panelen en de Micro Omvormers moeten worden GEAARD en er moeten DC en AC lastscheider(s) zijn aangebracht. Een lastscheider zit standaard in Micro Omvormers ingebouwd en werkt automatisch. Voor de AC 230V aansluiting naar de meterkast moet er dus een lastscheider worden aangebracht. Dit kan een zogenaamde werkschakelaar zijn maar ook een CEE steker (zie foto) als je voor Micro Omvormers kiest.

Waar sluit je het aan
Twee (max. 370WP per stuk) panelen mag je op een normaal stopcontact aansluiten, maar niet meerderen setjes op dezelfde zekering-groep. Hierbij kies je (zie verderop) natuurlijk voor een Micro Omvormer, anders gaat dat niet. Dit is ook een mogelijkheid om een reeds bestaande installatie een beetje uit te breiden op een andere locatie en/of zekering-groep.
Bij meer dan twee panelen ben je verplicht om die op een zelfstandige groep aan te sluiten (dus zonder andere mogelijk gebruikers). Daarbij zijn er twee mogelijkheden:
1:  Een nieuwe aardlekautomaat in de groepenkast. (aardlekschakelaar - zekering combinatie)
2:  Een PV-verdeler installeren op de wasmaschineaansluiten of die in de schuur (mits deze laatste een eigen groep in de meterkast heeft). Met een PV-verdeler maak je een aardleautomaat-PV-groep en een gekoppelde aardlekautomaat wasmachine/schuur-groep aan. (PV = PhotoVoltaic, in NL: fotovoltaïsch, foto-cellen, PV-cellen)
  PV-verdeler (hier met KWh meter)
Indien je onafhankelijk wil zijn van de software van derden dan kies je ook voor een S0-pulse KWh-meter en kijk je even hier voor hoe eenvoudig dat is. Hoe je die aansluit zie je bij de onderste foto.

Welke windrichting
Je zou denken "naar ZUID" is optimaal, maar is dat ook zo?
Zolang er nog een redelijke Saldering is en je geen overproductie hebt is de zuid oplossing prima, maar daarna krijg je nog maar een schijntje voor terug geleverde energie. Als je later op de dag en in de avond de meeste energie gebruikt kun je beter voor een beetje OOST en wat meer WEST opstelling kiezen (zie foto).

Pas op voor Inductielussen
Bij het in serie aansluiten van je panelen moet je inductielus(sen) voorkomen. (zoek even op Internet voor afbeeldingen)
Een inductielus kan bliksemschade veroorzaken aan je hele installatie.
Een overschot aan kabels moet je slordig wegstoppen (steen er op) en beslist niet netjes oprollen en ophangen!
(Voorbeelden van inductielussen: je tandenborstel of mobieltje contactloos opladen)

Zwaar werk tip
Ballast en panelen een 3m hoog dak op krijgen is best zonder al te veel moeite te doen. Gebruik een enkel deel van een schuifladder met 14 of meer sporten. Plaats die zo schuin dat de staanders net onder de dakrand leunen (35-45o). Fixeer de ladder tegen onderuit schuiven! Het andere ladderdeel gebruik je om zelf op het dat te kunnen komen. Maak een hulpstuk als lift-schuiver voor de ballasttegels en gebruik een paar haken voor de panelen. Een persoon beneden om het materiaal tegen de ladder te zetten en een persoon op het dak om het met een stevig touw naar boven te trekken. Beneden kan men wat helpen met duwen.

Moet het "mooi" afgewerkt zijn?
Je ziet van die rondom met gladde beplating afgewerkte panelen op platte daken. Staat natuurlijk netjes (mits je aldoor naar boven kijkt) maar dat gaat dan wel ten koste van de koeling. Boven de 25°C gaan panelen minder presteren en in de zomer kan de paneeltemperatuur tot wel 65 'a 70°C oplopen. Ik werk ze dus 'mooi' niet af!


Met Micro Omvormers kun je elk paneel afzonderlijk in de gaten houden.



Een KWh meter met S0-pulsgever sluit je zo aan.
Voor dat groene en rode draadje kijk je even hier.
(onder € 20,= in NL te koop).