Enable Javascript


Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Artikelindex

Nikon Capature NX 2 en NEF-bestanden
Zie ook mijn Capture NX 2 workshop voor het optimaliseren van je foto's

De voorgangers van NX 2 waren nogal traag, maar inmiddels is het een topper met ongekende mogelijkheden (met dank aan Nik Software, Inc.). De bediening is even wennen maar eigenlijk best wel logisch. Gewoon van boven naar beneden werken en alleen dat toepassen wat nodig is. Voor een goede foto hoef je maar een paar correcties door te voeren. In Lightroom van Adobe kun je heel snel en zeer comfortabel een enkele of een hele reeks foto's optimaliseren! Dus waarom bij NEF-bestanden dan toch Nikon's Capture NX 2 gebruiken? Eigenlijk is dat heel simpel: Nikon is de eigenaar van het beschermde NEF-formaat en kan daar als enigste "alles uit halen" wat ze er zelf hebben ingestopt. Als (amateur)fotograaf wil je dat toch zeker wel benutten. Bovendien kun je in NX 2 met selectiekaders werken, lensvertekeningen (ook ton/kussen) corrigeren, Active D-Lighting en Auto Color Aberration toepassen (om er maar een paar te noemen).

Wat is NEF:
De NEF-container bevat 5 compartimenten:

 1. Sensor data
  NX 2 kan hier alleen de ruwe censor-data (RAW) uit lezen. Dus de registratie van de gemeten hoeveelheid licht, per pixel, dat via de diverse filters door de censor is opgevangen.
  TIP: Jpeg/Tiff in NX 2 opslaan als NEF. Als je een Jpeg/Tiff opslaat als NEF dan wordt hier de afbeelding in opgeslagen. Dit kun je dan verder als een NEF bewerken, maar natuurlijk zijn dan niet alle gereedschappen beschikbaar.
 2. IPTC metadata
  Lezen/schrijven, daar is niet alleen de Exif in opgeslagen maar ook plaats voor info van de fotograaf en de vlaggen, sterren, labels, ....
 3. Camera "as-shot" instructions
  Lezen/schrijven, in NX 2 bij/met Camera-instellingen/Camera Settings terug te zetten/aan te passen.
  Alle bewerkingen welke in de camera zijn ingesteld worden hier als beschrijving opgeslagen. Denk daarbij aan programma-automaat, Picture control, kontrast, helderheid, scherpte, ....
 4. JPEG preview image
  De afbeelding voor op de camera LCD en kan uitgroeien tot een preview formaat voor NX 2.
 5. Edit tag storage area
  Lezen/schrijven, hier worden de beschrijvingen van je bewerkingen in bewaard. Al je bewerkingen worden hierin opgeslagen en, indien niet uit-gevinkt, op het resultaat toegepast. Er kunnen meerdere versies van bewerkingen worden aangemaakt, alle versies worden hierin worden opgeslagen.

nx2De Camera "as-shot" instructions worden direct uitgevoerd bij het in de camera opslaan als Jpeg/Tiff. Bij opslaan als NEF worden deze bewerkingen uitgevoerd op het resultaat zolang het niet bij Camera-instellingen/Camera Settings is uitgeschakeld (vinkje rechts in afbeelding). Andere programma's, zoals Lightroom, moeten zelf uitpluizen hoe de Sensor data is opgeslagen en mogen/kunnen de Camera "as-shot" instructions niet gebruiken.


camera instellingen

Standaard camera-instellingen bij NEF (volgens: The Photographer’s Guide to Capture NX 2):

 • Image Quality: NEF (RAW)
 • White Balance: Auto
  Zo nodig: grijskaart 18% bij eerste opname van serie voor WB-correctie in NX 2.
 • Long Exposure NR: Off
  Is sneller opslaan in camera en inlezen in NX 2 (zie verderop).
 • High ISO NR: Off
  Is sneller opslaan in camera en inlezen in NX 2 (zie verderop).
 • Image Sharpening: +2 (high)
  Is voor scherper beeld op camera LCD.
 • Tone compensation: Low
  Behoud van gradaties en minder clipping op camera LCD.
 • Color Space: II (Adobe RGB)
 • Color Mode (Saturation): II (neutral)
 • Hue Adjustment:
  Altijd op 0° laten staan daar het alle kleuren beïnvloed.

Mijn opmerkingen bij NEF voor bovenstaande camera-instellingen:

 • Opslag van RAW, en het uitlezen daarvan in NX 2, is puur censor informatie. Het enige wat de RAW-data beïnvloed is de erop gevallen hoeveelheid aan licht. Uit de onderstaande 5 punten wordt dan ook duidelijk dat geen enkele van de bovenstaande camera-instellingen van invloed is op de RAW-data.
  De NEF-containerbevat 5 compartimenten:
  1. Sensor data
   NX 2 kan hier alleen de ruwe censor-data (RAW) uit lezen, of een als NEF opgeslagen Jpeg/Tiff in plaatsen.
  2. IPTC metadata
   Lezen/schrijven, daar is niet alleen de Exif in opgeslagen maar ook de vlaggen, sterren, labels, …
  3. Camera "as-shot" instructions
   Lezen/schrijven, in NX 2 bij/met Camera-instellingen/Camera Settings (zie afbeelding hieronder) terug te zetten/aan te passen.
  4. JPEG preview image
   de preview voor op de camera LCD en in NX 2 of verkenner.
  5. Edit tag storage area
   lezen/schrijven, hier worden de beschrijvingen van je bewerkingen in bewaard.
 • Alle hier bovenstaande instellingen kunnen in NX 2 onder Camera-instellingen/Camera Settings (zie afbeelding hieronder) worden teruggezet of aangepast (In Adobe Lightroom kan dit niet). Dus zijn deze instellingen alleen van belang voor weergave op je camera LCD-schermpje of als je het als NEF+Jpeg opslaat. (als je niet als NEF opslaat dan zijn de bovenstaande camera-instellingen wel belangrijk, maar dan zijn ze ook afhankelijk van je motief, lichtomstandigheden en wensen)
 • II (Adobe RGB): deze keuze vind ik niet logisch, in NX 2 gebruik je Pro Photo RGB en voor PC/WEB/afdrukcentrale sRGB. Bij opslag als Jpeg/Tiff kies je voor III sRGB of I sRGB.
 • Long Exposure NR en High ISO NR altijd uit laten, NX 2 heeft een veel betere ruisonderdrukking dan je camera. In NX 2 kun je de ruis ook in een selectie onderdrukken (ook voor Jpeg/Tiff). Verder vertragen deze twee instellingen de opslag in je camera en het inlezen in NX 2.

Camera-instellingen/Camera Settings:
Hier kun je bijna alle camera-instellingen terugzetten en/of aanpassen. Als alles op 0 (NUL) of neutraal staat (of Camera Settings vinkje UIT) dan heb je dus de pure RAW-data, als afbeelding geconverteerd, op je scherm staan (aangenomen dat je geen andere aanpassingen hebt aanstaan/gemaakt).

nx2Opmerking:
Bewerkingen gemaakt in camera en/of de Develop/Ontwikkelen-sectie van NX 2 zijn van hogere kwaliteit als die welke in de Adjust/Aanpassen-sectie worden gemaakt. Maar toch kun je sommige correcties nauwkeuriger regelen in de Adjust/Aanpassen-sectie (D-Lighting, Ruis, Scherpte)


start instellingen

Welke kleurruimte:
In Nikon Capture NX 2 kun je de gewenste kleurruimte (voor)instellen, dat is je bekend. Maar weet je ook op welke? Adobe sRGB (1998) zou je denken, maar dat blijkt niet zo slim te zijn. Professionals kiezen voor Pro Photo RGB en waarom zie je bij http://www.luminous-landscape.com/tutorials/prophoto-rgb.shtml. Pas bij export kies je voor sRGB (Windows/WEB/afdrukcentrale), Adobe sRGB (nabewerken) of een printerprofiel.

TIPS & NX 2 instellingen:
Opmerking: Op enkele plaatsen zijn de naast de Engelse labels/Nederlandse labels geplaatst. Het lijkt mij niet nodig om alle commando's te vertalen.

 • De in NX 2 beschikbare opties zijn afhankelijk van het cameratype en opslagformaat.
 • Een NEF-container (bestand) bevat een Edit tag storage area, hierin kun je één of meerdere versies van de opname aanmaken zonder dat het bestand veel groter wordt.
 • In NX 2 kun je een jpeg/tiff als NEF opslaan. De jpeg/tiff wordt dan als een NEF behandeld. Daar NEF een container is met een aparte ruimte voor het beschrijven van bewerkingen blijft de jpeg/tiff ongewijzigd. De specifieke NEF-functies zijn dan niet beschikbaar (Camera-instellingen/Camera Settings, Exposure, …)
 • Wat je ook met een NEF doet (behalve wissen dan) de RAW-data blijft altijd ongewijzigd dus je kunt altijd opnieuw beginnen.
 • Bewerkingen gemaakt in camera en/of de Develop/Ontwikkeling-sectie van NX 2 zijn van hogere kwaliteit als die welke in de Adjust-sectie worden gemaakt. Maar toch kun je sommige correcties nauwkeuriger regelen in de Adjust/Aanpassen-sectie (D-Lighting, Ruis, Scherpte).
 • nx2Belangrijk is dat de WB goed is/wordt ingesteld. Dit kan o.a.nx2 zeer zuiver met behulp een 18% grijskaart in de eerste opname van een serie. Gewoon het grijskaartje met de hand tussen de lens en het motief in houden, scherpte grijskaartje doet er niet toe.
  Begin in NX 2 met die eerste foto en stel WB in met Camera Settings-Set Color Temperature-Set Gray Point en trek een kader met het pipetje op de grijskaart in de opname. Deze WB kun je dan in andere foto's uit de zelfde serie plakken.
  Uit onderstaande schaal blijkt dat de kleur van het licht afhankelijk is van de kleurtemperatuur. Als de WB hier niet goed op is ingesteld dan moet je dat achteraf compenseren.

nx2

 • Werkvolgorde en basis voor optimaliseren in NX 2:
  Gewoon van boven naar beneden werken en alleen dat toepassen wat nodig is. Voor een goede foto hoef je maar een paar correcties door te voeren.
  Dus de Edit List/Bewerkingslijstvan boven naar onder afwerken:
  1. Develop/Ontwikkeling-sectie
   Hier is alles globaal en in de hoogste kwaliteit.
   Bij Camera & Lens Adjustments/Camera- en objectiefaanpassingen worden een paar correcties automatisch uitgevoerd, een en ander is afhankelijk van de, voor de opname, gebruikte camera en de lens.
  2. Adjust/Aanpassen-sectie
   Met New Step/Nieuwe stap het valmenu onder Select Adjustement/Aanpassing selecterenvan boven naar onder afwerken (het valmenu is bewust zo opgebouwd).
   1. Eerst alle globale correcties uitvoeren.
   2. Pas als laatste de benodigde plaatselijke correcties.
  Op de gereedschapbalk staan zowel globaal als plaatselijk te gebruiken gereedschappen.
  Maar er zijn een paar instellingen die je beter pas helemaal onderaan kunt toepassen:
  • Crop (uitsnijden) (soms is het beter om ook in het randafval een verbetering te plaatsen)
  • Straighten Tool (recht zetten) (soms is het beter om ook in het randafval een verbetering te plaatsen)
  • Globale Noise (ruis)
  • Globale UnSharp mask (scherpte)
 • Picture Control is bedoeld om bij verschillende types Nikon DSRL een gelijklijkende afdruk als van D3 en D300 te bewerkstelligen (zie het als het zelfde merk en type film gebruiken). Zie link voor instellingen en meer info: http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/picturecontrol/other/approximation.htm
  Bij een DSRL anders dan D3 of D300 staat Non-Picture Control standaard AAN maar je kunt misschien toch beter voor Picture Control kiezen. Open ook de opties achter Advanced en zoom op 100%, anders zie je niet wat je doet.
  Scherpte hier uitzetten, dit doe je beter in de Adjust/Aanpassen-sectie (net als Ruis er onder).
  Foto's van een D40, D80,.
  .. aangepast met Picture Control zijn als het ware gelijk aan een opname met een D300, ze zijn ook wat helderder en briljanter als behandeld met Non-Picture Control.
 • De eerste stappen zijn de belangrijkste stappen en moeten de basis vormen om de opname verder goed te kunnen beoordelen:
  Hier wat tips voor vaak voorkomende problemen en globale bewerking op RAW-niveau:
  volg-
  orde
  probleem bewerking locatie
  1 te blauw of oranje
  en/of tint te groen of magenta
  White Balance Camera Settings
  2 onjuist contrast en verzadiging hele opname Picture Control preset Camera Settings
  3 contrast te laag/hoog (zie ook 5, 7) Picture Control Contrast Camera Settings
  4 middentonen te laag/hoog Levels/Curves Quick Fix
  5 contrast te laag/hoog (zie ook 4, 7) Levels/Curves Quick Fix
  6 te licht/donker Exposure Compensation slider Quick Fix
  7 contrast te laag/hoog (zie ook 3, 5) Contrast slider Quick Fix
  8 hoge lichten lopen dicht Highlight Protection slider Quick Fix
  9 diepe schaduwen lopen dicht Shadow Protection slider Quick Fix
  10 teveel/weinig kleurverzadiging Saturation control Quick Fix
  11 moiré patonen Moiré Reduction tool Camera & Lens Adjustments
  12 donkere hoeken Vignette Control Camera & Lens Adjustments
 • De juiste belichting: Het opzoeken van de donkerste schaduwen en de hoogste lichten. Aanpassen van contrast/helderheid.
  Onder/overbelichting repareren: Met Exposure Compensation corrigeer je algehele onder/overbelichting. Dit herken je makkelijk door naar het histogram te kijken. De bergen en dalen moeten enigszins over de gehele breedte verdeeld zijn, er is ruimte voor +2 en -2 stops.
  Donkerste schaduwen en de hoogste lichten: Dit doe je met Levels (& Curves). Opmerkingen: Dit kan, bovenin bij Quick Fix/Snel herstellen Levels & Curves en met een stap in Adjust/Aanpassen-sectie Levels & Curves. (lees ook in Help voor het zetten van het wit- en zwart-punt). Vinkje AAN bij Histogram Double Threshold.
  nx2
  De afbeelding word nu grijs met of zonder witte en zwarte plekjes.
  Open een bewerking (of ga naar Quick Fix/Snel herstellen) Levels & Curves.
  nx2 nx2
  Als er geen zwartte plekjes op de afbeelding staan dan schuif je het zwartpunt voorzichtig naar rechts (0 1 2.
  ..n). Als er geen witte plekjes op de afbeelding staan dat schuif je het witpunt voorzichtig naar links (255 254 253.
  ..n). 100% weergave is het nauwkeurigste maar ook wat lastiger door dat je dan veel moet navigeren. Dus eerst passend op het scherm en als de eerste puntjes verschijnen bij 100% de instellingen verfijnen. In het voorbeeld wordt wit dus niet gewijzigd (blijft 255) en zwart begint bij 3 enkele zwarte puntjes te vertonen. Gedaan? Dan vinkje UIT bij Histogram Double Threshold.
  Contrast/helderheid: Zo nodig kunnen we hier gelijk de Curve aanpakken. Indien je de schuine lijn in het midden iets omhoog trekt (afb. boven rechts bij Levels) dan worden de middentonen wat helderder. Dit is natuurlijk afhankelijk van je opname. Een lichte S-curve (afb. onder) geeft meer contrast, en als je.
  .... (probeer maar).
  nx2
  Onder/overbelichting: Bij over- en/of onderbelichting valt er bij Levels niets te schuiven en is er een brede piek links en/of rechts in het histogram. Tevens zie je dan misschien, in de grijze afbeelding, veel witte en/of zwarte plekken en dat zien we natuurlijk liever niet.
  Dit probleem kun je met Camera Settings-Active D-Lighting, Quick Fix Highlight/Shadow Protection of D-lighting proberen te herstellen. Als je onderstaand histogram met het bovenstaande vergelijk zie je dat de donkere schaduwen met behulp van D-lighting naar rechts zijn geschoven en tevens wat zijn afgevlakt (dat wil zeggen: uitgerekt of beter verdeeld). Daar er rechts (hoge lichten) niets aan de hand was is dat gelijk gebleven.
  nx2
  Zo ziet het histogram er redelijk goed uit en is het uitgangspunt voor verdere beoordeling van de opname.
  TIP: Je kunt onderbelichting makkelijker en overbelichting moeilijker herstellen omdat de hoge lichten in een heel klein deel van de beschikbare ruimte zitten samen gepropt (zie grafiek hier onder). Stel bij moeilijke belichtingen dan ook op de belangrijkste lichte delen van je motief in. nx2

NX 2 instellingen:
Zoals hier onder blijkt ben je in het voordeel als je minimaal drie snelle logische drives hebt geïnstalleerd.
Een tweede of derde partitie op een zelfde drive kiezen geeft geen versnelling en een USB- of netwerkdrive vertraagd.

 • Alleen bij meer dan één logische drive: Zet Windows page memory file/wisselbestand op een andere logische drive dan je systeemdrive en je NX 2 Cache-drive (zie verderop). Het systeembestand pagefile.sys kun je verplaatsen met Instellingen voor prestaties. TIP: als je het verplaats kun je de oude wissen (als Windows dat is vergeten te doen).
  nx2nx2
 • Zo stel je in op Pro Photo RGB en natuurlijk je eigen printerprofiel.
  (of printerprofiel vinkje UIT en laat je printer kiezen)
  nx2
 • Zet het clipping op 0.05 en 0.01 voor een nauwkeurigere aanpassing van het contrast.
  nx2
 • Alleen bij meer dan één logische drive: Het Cache op een eigen drive en vinkje AAN bij Batch Process geeft een flinke versnelling. Bij twee drives kies je de drive met de Windows page memory file.
  nx2

Print instellingen

De printinstellingen bepalen het eindresultaat op papier:
Het belangrijkste is het voor de print te gebruiken kleurprofiel/kleurruimte/color management met de bijbehorende instellingen. Verkeerd kleurprofiel of instelling(en) levert een mislukte afdruk op. Het lijkt lastiger als het is, je moet het gewoon even weten (of uitzoeken/uitproberen).

Instructies bij het gebruikte fotopapier:
Bij de betere papiersoorten zit vaak een lijst met aanbevolen instellingen en aanpassingen voor het bijgesloten papier. Als je dit opvolgt dan weet je zeker dat het resultaat, technisch gezien dan, optimaal moet zijn. Natuurlijk gaat de papierfabrikant er wel van uit dat je de originelen inkten gebruikt. Bij inkt van derden moet je het eerst zelf uitproberen en zo nodig aanpassingen maken.

Zelf beslissen welke kleurruimte je gaat gebruiken (dit is mijn voorkeur):
Bij (2) kies je voor een profiel naar eigen keuze. Je moet echter wel weten welk profiel je uit de lijst bij (3) moet kiezen. Dit kun je bij je printerfabrikant op de website (kijk ook bij het fotopapier) achterhalen, en anders Googelen of een paar proefafdrukjes maken en met je (gekalibreerde?) beeldscherm vergelijken. (4) en (5) als in afbeelding, dat is meestal een goede keuze (voor andere keuzes kijk je even in Help).

Nu is het ook nog nodig om je printer dit mede te delen, anders worden de instellingen misschien dubbelop toegepast. Als je op print (6) klikt dan opent het scherm van je eigen printer. Hier is dit mijn Canon i865 maar andere merken hebben soortgelijke schermen en instellingen. Voor je gaat printen ga je naar printer instellingen/printing preferencesen pas je de instellingen aan. Bij (2) het juiste papier kiezen en bij (3), (5) en (6) als hieronder afgebeeld om het kleurprofiel van de printer uit te schakelen.

Printer laten beslissen welke kleurruimte je gaat gebruiken (niet mijn voorkeur):
Kijk ook onder Zelf beslissen..... voor de instellingen van de papierfabrikant. Afbeeldingen zijn delen uit bovenstaande vensterafbeeldingen (dit om afbeeldingen klein te houden)

In NX 2 printvenster

In printervenster

Het resultaat:
Het geprinte resultaat moet redelijk overeen komen met wat je op het beeldscherm ziet, dit mits je je beeldscherm hebt gekalibreerd (kan enigszins softwarematig maar beter is met behulp van hard- en software voor een optimaal resultaat). Redelijk overeen komen, want helemaal het zelfde kan niet daar beeldscherm en printer totaal anders met kleur omgaan en het Gamut (of kleurengamma) ook nog eens ongelijk is. Het beeldscherm werkt met rood-, groen- en blauwlicht en een printer met de complementaire kleuren van RGB in inkt, namelijk CMY (Cyaan, Magenta en Geel).


"kiekjes" in NEF

Waarom van NEF (in)direct, in Batch, naar Jpeg voor eenvoudige kiekjes:
Het voordeel hiervan is dat, als er bijzondere opnames bij zitten, je in NX 2 bij Camera-instellingen/Camera Settings alle instellingen ongedaan kunt maken en de foto('s) zelf optimaal kunt optimaliseren.

NEF in batch exporteren naar Jpeg:
Let op dat je camera optimaal voor je "kiekjes" is ingesteld daar je deze "kiekjes" in principe niet nabewerkt! Indien je wel nabewerkt dan worden deze aanpassingen natuurlijk ook toegepast (mits ze zijn opgeslagen). Er zijn twee eenvoudig uit te voeren methoden:

 1. (ga direct naar) Een hele map (met/zonder sub mappen) via menu-Batch-Run Batch Process
 2. (ga direct naar) Een selectie via de NX 2 Browser

In het kort:
Gebruik je "SLR camera" ook als "eenvoudige camera" voor vakantiekiekjes en soortgelijke opnames. Sla de "kiekjes", in plaats van Jpeg, als NEF op. Gebruik wel de programma-automaat en/of menumogelijkheden om het beeld te optimaliseren (Picture control, kleur, contrast, verscherpen, …). Deze camera-instellingen worden dan apart in het NEF-bestand opgeslagen (bij opslaan als Jpeg wordt het direct op de foto toegepast) Maak je van zo’n NEF met NX 2 een Jpeg dan heb je een foto zoals in de camera als Jpeg opgeslagen zou zijn (Lightroom kan dit niet). Voordeel: Als er een bijzondere of mislukte opname bijzit dan kun je in NX 2 alle instellingen ongedaan maken en de opname alsnog repareren en/of optimaliseren. Daar NX 2 een NEF inleest als as-shot wordt de foto ingelezen en getoond met de in de camera ingestelde beeld bewerkingen. Dus ziet het er dan net zo uit als ware het als Jpeg/Tiff opgeslagen. Bij exporteren als Jpeg kan dit ook as-shot worden uitgevoerd.

Wat is as-shot tonen:
RAW-data inlezen en de in het Camera as-shot instructions area beschreven bewerkingen op de afbeelding uitvoeren (Dit is een groot voordeel t.o.v. Lightroom, die kan/mag (copyricht) alleen de RAW-data en Exposure (belichting) inlezen en toont een onbewerkte afbeelding). En natuurlijk kun je dit in NX 2 ook uitzetten (vinkje UIT, rechtsboven in kop van Camera-instellingen/Camera Settings paneel). Van as-shot kun je gebruik maken als je gewone kiekjes neemt zoals vakantiefoto’s, feestje en soortgelijk. Gewoon met de programma-automaat van de camera (auto, landschap, portret, …) en menu-instellingen voor kleur, scherpte, ect.. Net als bij een eenvoudige camera dus.
TIP: veel Nikon camera’s beschikken, in P, S, A en M mode, over Picture control of een menu-item met soortgelijke opties zoals: Normal – Softer – Vivid – More vivid – Portrait – Black-and-white – Custom (zwart&wit is natuurlijk ook gewoon RAW-data met kleurinformatie (Lightroom kan dit niet als zwart&wit inlezen) en kun je bij Camera-instellingen/Camera Settings - Picture Control de kleuren weer aanzetten).
Als de "kiekjes", met NX 2, direct uit een map als Jpeg exporteert dan is het resultaat gelijk aan "alsof je het in je camera als Jpeg zou hebben opgeslagen". Dit mits je de export opties Apply settings en Use Original Settings gebruikt. Apply settings en Use Original Settings zijn de as-shot en de, eventueel, in NX 2 gemaakte en opgeslagen bewerkingen samen. Zo nodig maak je eerst nog uitsneden (meestal staat er teveel op een gewoon kiekje, of een panorama-snede) en zet je de horizon recht. In NX 2 kun je alle de maat-verhoudingen vastzetten bij het uitsnijden. Ook kun je de maat van alle foto’s aanpassen met Size/Resolution.
..
of Fit Photo.
..
en Copy Adjustments en een Batch Paste Adjustments toepassen op de geselecteerde foto’s, maar daar ga ik hier niet verder op in (lees in Help hoe een enkele of meerdere bewerkingen, uit de bewerkingslijst, te copieren en in één of meerdere foto’s te plakken; het is simpel).
Niet vergeten om nabewerkte kiekjes op te slaan voor de je Batch-bewerking uitvoert.

Map(pen) via menu-Batch-Run Batch Process:
nx2

 1. Plaats de te exporteren NEF-bestanden in een eigen map (zie punt 3) (zie verder de afbeelding onderaan).
 2. Kies de tab-Batch Proces.
 3. Selecteer de NEF-map bij Source met Browse
 4. Vinkje UIT bij Include subfolders (of AAN).
  Vergis je niet: Alle opnames uit de geselecteerde (sub)map(en) worden geëxporteerd. Kies je verkeert dan kan het wel eens heel lang duren (annuleren kan).
 5. Vinkje UIT bij Delete files from... (anders ben je je NEF-bestanden kwijt).
 6. Vinkje AAN bij Apply settings en kies voor Use Original Settings.
  Zo worden de as-shot camera-instellingen op de Jpeg toegepast. En ook de eventueel in NX 2 gemaakte aanpassingen.
 7. Rename kun je kiezen of zo laten.
 8. Bij Select File Format: JPG kiezen.
 9. Kies de gewenste kwaliteit bij Advanced.
 10. Vinkje AAN bij Embed ICC Profiel zo wordt sRGB meegegeven.
  (Moet in je camera zijn ingesteld op IIIa sRGB of Ia sRGB, voor PC, Web en/of Afdrukcentrale).
 11. Bij Destinaton klik Select folder AAN.
 12. Map voor opslaan selecteren/aanmaken via Browse.
 13. Start.

nx2

Selectie via de NX 2 Browser:

 1. Selecteer de gewenste foto's in de NX 2 Browser.
  nx2

 2. Kies menu-File-Save As.
  ..
  en het Processing Queue opent (zie onderste afbeelding).
 3. Bij Destinaton klik Select folder AAN.
 4. Map voor opslaan selecteren/aanmaken via Browse.
 5. File Name: Rename kun je kiezen of zo laten.
 6. Bij Select File Format: JPG kiezen.
 7. Kies de gewenste kwaliteit bij Advanced.
 8. Vinkje AAN bij Embed ICC Profiel zo wordt sRGB meegegeven.
  (Moet in je camera zijn ingesteld op IIIa sRGB of Ia sRGB, voor PC, Web en/of Afdrukcentrale).
 9. Start.
  nx2