Afdrukken
Categorie: Fotobewerking en informatie
Hits: 39634

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Je NEF opnames met Nikon's Capture NX 2 optimaliseren

Het optimaliseren in NX 2 is, als je eenmaal door hebt, heel eenvoudig maar ook zeer krachtig en van hoge kwaliteit. Je hebt dan eigenlijk geen enkel ander programma meer nodig om je opnames te optimaliseren. Alleen voor het aanpassen van het perspectief, montages en teksten moet je naar een ander programma uitwijken. Natuurlijk kun je in NX 2 ook TIFF en Jpeg foto's optimaliseren, maar een paar van de fijnste mogelijkheden moet je dan jammer genoeg missen.

Het gebruik van NX 2 gereedschappen:
Ik geef hier algemeen bruikbare tips om je foto's te optimaliseren maar geen uitgebreide uitleg over de omgang met de NX 2 gereedschappen. In NX 2 Help (als HTML maar ook als PDF in het Nederlands en Engelse bij Nikon te downloaden) wordt zeer duidelijk uitgelegd hoe deze gereedschappen te gebruiken.

Engelse uitdrukkingen en afbeeldingen:
De uitdrukkingen en afbeeldingen zijn in het Engels. Waarom? Het zijn in de digiland algemeen gebruikte begrippen, als je meer over een fototechnisch begrip wilt weten dan maak je met de Nederlandse vertalingen op het Internet niet veel kans op goede resultaten. De afbeeldingen van de Engelse en de Nederlandse NX 2 versie komen goed overeen en zullen dus geen problemen opleveren voor wie geen Engels beheerst. Bij voorbeelden zie je, indien nodig, boven het voorbeeld een afbeeldinkje van het/de toegepaste gereedschap(pen) staan. Dit om de tekstregels bij elkaar te houden (zie hier onder) en vertaling vanuit het Engels te voorkomen.

Hoe en wat:
nx2Eerst stappen we door de globale bewerkingen bij de camera-instellingen (de camera-instellingen
kun je achteraf in NX 2 wijzigen). Dan volgen globale en plaatselijke bewerkingsstappen, met de nadruk op het laatste. De bewerkingsstappen kun je namelijk heel eenvoudig gedeeltelijk maskeren waardoor het effect dus plaatselijk wordt. Er zijn in NX 2 diverse methoden om een en het zelfde resultaat te bewerkstelligen. Zo kun je bijvoorbeeld met Lasso Tools nx2 een masker trekken of een Selection Control Point nx2 plaatsen en daar je bewerkingen in uitvoeren.
Maar daar waar mogelijk gebruik ik liever een Color Control Point nx2 (en afb. rechts) in combinatie met de Selection Brush nx2. Met een Color Control Point kun je namelijk een hele reeks aan instellingen, kleur en licht, in één keer toepassen en het gebied met de Selection Brush beperken.

Tips:


Paneel Develop

Camera Settings:
Hier in staan alleen globale verbeteringen welke directer op de RAW-data worden uitgevoerd dan de Adjust stappen. De kwaliteit van deze globale verbeteringen is nog beter dan die van de Adjust stappen. Maar dat neemt niet weg dat sommige globale verbeteringen ook perfect in de Adjust sectie kunnen worden uitgevoerd.
Open/sluit een Develop paneel met het bijbehorend driehoekje nx.
Je hoeft bij een goede opname maar enkele globale verbeteringen toe te passen, vergeet niet: meer is vaak minder!

White Balance (te blauw of oranje en/of tint te groen of magenta):
nx2Als deze niet goed is ingesteld dan komen de kleuren niet goed overeen. Indien camera op Auto WB zal het meestal wel aardig kloppen maar als er een kleur sterk overheerst en/of er geen wit en/of zwart aanwezig is dan zul je moeten repareren. Het zekerste ben je als je een 18% grijskaartje in de eerste opname gebruikt. In dat geval kiest je White Balance - Set Grey Point - Marquee Sample en trek je met het pipetje een kadertje op het grijskaartje (afb. links). In de andere gevallen kies je de belichting en eventuele sub-belichting met White Balance - Set Color Temperature uit de valmenu's onder New WB: en eventueel bijstellen met de schuifjes Fine Adjustment (te blauw of oranje) en Tint (te groen of magenta) (afb.rechts).
 nx
Als er geen wit, zwart of neutraal grijs aanwezig is dan kun je met de schuifjes spelen tot de kleuren goed zijn. Indien wit, zwart of neutraal grijs wel aanwezig zijn dan kun je die later fijnregelen.

Picture Control (onderwerpstanden of Digital Vari-Program):
Niet alle camera's beschikken over Picture Control maar dan waarschijnlijk wel over Digital Vari-Program. Bij opnames gemaakt met Digital Vari-Program staat Picture Control standaard op Non-Picture Control. Je kunt in deze mode een reeks van voorgekauwde aanpassingen maken maar je kunt ook overstappen op Picture Control, dat geeft namelijk veel meer speelruimte.
nx
Al de schuifje zijn relatief ten opzichte van de gekozen onderwerpstand.
Opmerking:
Welke van de twee je ook gebruikt, zet het verscherpen UIT, op None of 0 (nul). Globaal verscherpen en ruis reduceren doe je pas in de laatste stappen.

Active D-Lighting:
Deze sla ik over, maar als je camera daar mee is uitgerust en het AAN staat, dan zijn Contrast en Brightness in Picture Control uitgeschakeld.

nxNoise Reduction:
Ook deze UIT zetten (met het vinkje).
Globaal ruis reduceren en verscherpen doe je pas in de laatste stappen.

Develop: Quick Fix:
"Bovenaan beginnen" is hier een beetje het probleem van "de kip en het ei". Je kunt eerst de hoogste nxlichten en donkerste schaduwen opzoeken met Quick Fix - Levels & Curves, maar als je Exposure Compensation moet toepassen dan verschuift de hele boel, en zo ook met Highlight Protection, Shadow Protection en Saturation. Ik zelf pas, zo nodig, eerst de belichting aan en werk dan van boven naar onder.

Exposure Compensation:
Dit is eigenlijk de simpelste correctie die er is; bij ALLES te donker schuifje naar rechts, bij ALLES te licht schuifje naar links. Dat ALLES kun je in het Histogram aflezen, als er links een berg is EN rechts niets dan is er onderbelicht. In spiegelbeeld is er overbelicht.
Is er sprake van deels onder/overbelicht dan laat deze schuif beter op 0 staan.

nxQuick Fix (- Levels & Curves):
Met Levels stel je de uiterste lichten en schaduwen in. Klik in paneel Photo Info bij het Histogram het vinkje AAN bij Double Treshold, de foto wordt nu grijs.

Eerst de Levels:
Als er geen zwarte delen te zien zijn dan verschuif je het zwartpunt-schuifje (Z)naar rechts tot er een paar zwarte pixels verschijnen. Voor wit het zelfde met het witpunt-schuifje (W) naar links. Nu kan het vinkje bij Double Treshold weer UIT. Met Curves kun je de helderheid instellen, dus alles lichter of donkerder maar ook tegengesteld, dus meer en/of minder contrast. Dat "meer en/of minder" lijkt wat verwarrend maar is juist de kracht van Curves. De schuine lijn kun je met de muis oppakken en verplaatsen, dit gaat altijd vloeiend. Omhoog is lichter en omlaag is donkerder. Een S-curve geeft meer contrast (links onder wat naar beneden en rechtsboven wat omhoog). Als je hier wat mee speelt dan dan zie je vanzelf de mogelijkheden. Met het resetknopje zet je alles weer op nul.

Contrast:
Dit is lastig; waar moet je dit nu eigenlijk doen? Je hebt het waarschijnlijk bij Picture Control, bewust of onbewust, ingesteld maar dat is om een bepaald effect te verkrijgen. En misschien ook hier boven bij Curven ingesteld en dan kom je het hier (en later) ook weer tegen. Hier kun je in ieder geval het hele gebied in een keer aanpassen. Maar naar mijn mening kun je deze ook net zo goed overslaan, er zijn betere werktuigen dan deze; bijvoorbeeld de Adjust step LCH (Lightness, Chroma, Hue) wat een bijzonder mooi stuk gereedschap is in de vorm van Levels & Curves.

nxHighlight Protection en Shadow Protection:
Dit is het broertje van de Adjust step D-Lighting (D-Lighting kun je ook plaatselijk kunt toepassen). Er zit wel wat verschil in resultaat, Highlight Protection en Shadow Protection werkt naar mijn gevoel wat mooier. De manier van werken is voor Highlight Protection en Shadow Protection, praktisch gezien, gelijk maar toch is er een hele grote maar....lichten zitten op een heel smal plekje samengepropt. Terwijl de schaduwen dus vol kunnen zitten met details is er niet veel ruimte beschikbaar voor de details in de hoge lichte. Met andere woorden: Stel je belichting in op de belangrijkste gebieden in de hoge lichten en corrigeer de schaduwen in NX 2. nxEr zijn twee heel praktische hulpmiddelen aanwezig om de diepe schaduwen en hoge lichten te corrigeren; de toets-Shift+H (H van Helderheid) en de toets-Shift+S (S van Schaduw). Bij S wordt de afbeelding wit en bij H zwart. In het wit of zwart worden, in RGB, de onder en/of overbelichte gebieden getoond. Stel de schuifjes zo in dat er maar enkele pixels in het zwart en/of wit te zien zijn. Zoom tot 100% voor het fijnregelen. In het Histogram kun je aflezen of je dit moet toepassen. Als er links en/of rechts een berg in de zijkanten start, zie 1, dan is correctie nodig. Bij 2 is alleen Shadow Protection maximaal toegepast, zie over hoeveel ruimte de diepe schaduwen kunnen beschikken. Bij 3 is alleen Highlight Protection maximaal toegepast, hier blijkt duidelijk dat de hoge lichten maar heel erg weinig plaats tot hun beschikking hebben. Bij 4 zijn de regelaars met behulp van Shift+H en Shift+S optimaal ingesteld.

Saturation:
Stel hier de verzadiging van de kleur in. Maar naar mijn mening kun je deze ook net zo goed overslaan, er zijn betere werktuigen dan deze; bijvoorbeeld de Adjust step LCH (Lightness, Chroma, Hue) wat een bijzonder mooi stuk gereedschap is, in de vorm als van Levels & Curves.

nxCamera & Lens Corrections:
Hier kun je lensafhankelijke en sensor (stof) problemen aanpakken, maar hier zijn er maar twee echt belangrijk voor je afbeelding, namelijk Auto Color Aberration en Vignette Control. Rode oogjes kun je beter in een Adjust stap uitvoeren en dat is misschien ook wel zo voor de stofjes (een referentie foto moet je steeds vernieuwen, het verwijderen van de echte stofjes is een betere oplossing). Op het eerste oog zou hier eigenlijk ook een correctie voor lensvertekeningen verwachten, maar die hoort er hier niet echt niet bij. Dat is vervorming en randen afknippen en dat doe je niet op RAW-data. Je vindt het in de Adjust stap Distortion Control. Image Dust Off met referentie foto, Color Moiré Reduction en Auto Red-Eye Reduction laat ik hier onbehandeld. Maar laat je niet tegenhouden, het gebruik van deze gereedschappen is eenvoudig.

Auto Color Aberration:
Dit is mooi!! Altijd AAN laten staan, vol automatisch met een perfect resultaat (is ook als Adjust stap beschikbaar voor R-C & B-Y). Knapt gekleurde randen (halo's) op welke door lichtbreking in het glas van de lenzen ontstaat.
nx
Een twijgje met de lucht als achtergrond, 1600% zoom.
Boven Auto Color Aberration UIT en onder AAN.

Vignette Control:
Vignettering is het donkere verloop naar de hoeken en is afhankelijk van het gebruikte diafragma en de ingesteld lengte (zoom). Indien je een D- of G-lens gebruikt dan zal NX 2 automatisch aanpassingen maken en de vignettering te verwijderen. Men gebruikt dit ook wel om juist een vinettering te bewerkstelligen, als creatief effect, maar dat kan in een Adjust stap met een masker van het Radial Gradient Tool veel mooier.

Dit was de laatste van het paneel Develop. De algemene globale RAW-bewerkingen moeten nu gedaan zijn. De volgende pagina's behandelen het paneel Adjust, met globale en lokale bewerkingen.


 Paneel Adjust (1)

Adjust: New Step en/van Mask:
Hier ga je de puntjes op de "i" zetten, dat kan zowel globaal als lokaal, met masker of begrenst bereik, gebeuren. In ieder geval werk je hier niet meer op RAW-niveau en heb je heel veel mogelijkheden en vrijheid van handelen.
Soms zal het moeilijk zijn om een werktuig te kiezen, enkele hebben gelijke en/of overlappende bewerkingen.
Zoals eerder reeds vermeld werk je in principe van boven naar onder het hoofd- of valmenu af, maar globaal verscherpen en ruis doe je pas in de laatste stappen. In welke volgorde die twee? Dat moet je maar uitproberen. Verscherpen versterkt de ruis en ontruisen maak onscherp, al kan dat laatste bij een portret misschien wel van pas komen.

Tips voor een Invert/omgekeerd selectie/masker:
De selectie- en maskeer-tools kom je verderop op deze pagina tegen. Omgekeerd is eigenlijk niet het juiste woord, de niet doorlatende delen worden doorlatend en doorlatende delen worden niet doorlatend. In de forums wordt veel geschreven en geklaagd dat je een selectie niet kunt omkeren. Maar ik denk eerder dat men meestal een masker bedoelt. Kan dat nu wel of niet ?
JA, het kan wel bij een selectie. Maar een selectie is wel heel wat anders dan een masker.
NEE, een masker kun je, in NX 2, niet omkeren. (zie ook verderop voor toch JA)

nxInvert/omgekeerd - selectie:

Wat zijn de selectie tools:

Omkeren doe je met het Base Mask schuifje.
Een praktijk voorbeeld: Een foto heeft een gebied dat onscherp moet worden gemaakt, maar ook een gebied dat er moet uitspringen. Je maakt een selectie, Base Mask staat dan op 0%, en pas de vervaging toe. Dan kopieer je de stap en plak de kopie in een nieuwe stap. In die nieuwe stap kies je een andere andere bewerking, bv. verscherpen, en set je het Base Mask schuifje op 100%. Dat is alles.
Wil je een wat ander verloop van de overgangen dan kun je in beide stappen wat met Paint & Fill Mask spelen.
De selectie(s) kun je alle aanpassen en ook verplaatsen, maar je verplaats uitsluitend de getrokken selectierand en niet de inhoud.

Nikon Capture NX 2 - Invert Mask - masker omkeren 
Dat is in NX 2 niet mogelijk (of toch wel?) en wordt door de gebruikers als een groot gemis ervaren.
nx

NX 2 Invert Mask Download

Het "in de gaten houden" met een Watch Points:
Bij enkele stappen en werktuigen uit de toolbar kan het van pas komen dat één of meerder plaatsen in een afbeelding (gemiddelde RGB-waarden van een setje pixels) voor kortere of langere tijd in de gaten worden gehouden. Dit doe je door Watch Points te plaatsen.
Klik in paneel Photo Info bij het Histogram naast Watch Points op het driehoekje om het te openen.
Klik op het Watch Point knopje (viziertje) en plaats het met een muisklik op de gewenste positie. Let daarbij op de RGB-waarden onder Watch Points.
Je kunt meerdere plaatsen tegelijk in de gaten houden, Point1(2/3/..), en je kunt ze ook verschuiven.
Wissen doe je door op het knopje (kruisje) van Point1(2/3/..) te klikken.

Openen van stappen:
Vier manieren om een stap te openen.

  1. Direct uit het hoofdmenu kiezen (bovenste 1).
  2. Als 1, maar dan als gekoppelde stap.
    Een bestaande stap eerst actief maken (in klikken), de Shift-toets ingedrukt houden en dan uit het hoofdmenu een bewerking kiezen. Dit om één (set) masker(s) in meerdere stappen tegelijk te gebruiken.
  3. De knop New Step (net boven Histogram) aanklikken (onderste 1).
  4. Een bewerking uit de toolbar kiezen.

nx

Open/sluit een reeds aangemaakte bewerking met het bijbehorend driehoekje nx. Alle bewerkingen in de Edit List - Develop en - Adjust zijn, op de gebruikelijke Windows wijze, als selectie actief te maken om settings te kopiëren en te plakken en/of op te slaan.

Mask stappen van de toolbar:
Voor dat we bewerkingen gaan toepassen eerst de maskers. Met behulp van maskers kun je de uitwerking van een bewerking beperken en/of versterken en/of afzwakken (ook zachte randen). Zonder masker zijn de meeste bewerkingen globaal. Een nieuw maskers wordt in de actieve stap geplaatst, meerder maskers, al dan niet van het zelfde type, per stap zijn mogelijk. Indien geen stap actief dan wordt een nieuwe stap geopend.

nx
Het Selection - Base Mask bepaald of de bewerking ook meer of minder globaal moet worden toegepast. 0% = alleen masker, 100% is totaal globaal (masker heeft dan dus geen nut). Met Selection - Paint & Fill Mask stel je de sterkte van het masker. In het kleine valmenu kies je of dat het masker:

  1. Niet zichtbaar: Hide selection
  2. Zichtbaar: Show overlay
  3. Zwart/wit masker, wit is doorlaten, zwart is tegenhouden: Show mask

Maskers staan niet in een menu maar zijn naast elkaar op de ToolBar geplaatst.
Met + (plus) creëer je een doorlatend gebied (of uitbreiden), met - (min) beperk je het gebied.
nx
Beschrijving van 1 t/m 5:

  1. Selection Control Point nx.
    Het heeft een anker (links boven) en handvaten voor Size en Opacity.
    Per masker zijn de waarden van de handvaten ook in de stap in te stellen.
  2. Lasso, Poygon Lasso, Rectangle Maquee en Oval Marquee
    nxnx
    Met de + creëer je alleen een gebied, met de - kun je dit weer beperken.
    Om het als masker te gebruiken moet je het met een van de twee tools 4 of 5 vullen.
    Met Edge Softnes kun je zachte randen maken.
  3. Selection Brush
    nx
    Ideaal om met + een masker te tekenen, maar ook perfect om met - uitsluitingen te maken.
    Hier is alles instelbaar, van vlijmscherp tot zacht en van dun tot dik.
    TIP: Als je over tekenpen beschikt dan gebruik je natuurlijk Pressure Controlsnxdat maakt het werken met een Selection Brush een stuk eenvoudiger (bijvoorbeeld: een roos roder maken is zo een fluitje van een cent).
  4. Selection Gradient nxnx
    Linear of Radial vullen, globaal of een selectie.
    Met Radial kun je ook Vignetteren.
  5. Fill Remove Tool nx
    Egaal vullen, globaal of een selectie.

TIP: Oefen eerst wat met deze gereedschappen, als je het gebruik er van goed beheerst heb je er heel veel gemak van.

Bewerkingstappen van de toolbar:
Op de toolbar staan voor het merendeel eenvoudig te gebruiken, en voor zichzelf sprekende, gereedschappen. Deze worden niet behandeld (grijs/schuin, 1, 2, 3, 8).

nx
Beschrijving van 1 t/m 9:

  1. Roteren
  2. Rechtzetten
  3. Uitknippen
  4. Black Control Point (zie verder op)
  5. Neutral Control Point
    Deze gebruik je meestal alleen als er geen wit of zwart aanwezig is maar je wel weet welk onderwerp in de afbeelding neutraal (grijs) van kleur is. Gebruik als Black/White Control Point.
  6. White Control Point (zie verder op)
  7. Color Control Point (zie verder op)
  8. Rode oogjes
  9. Auto Retouch Brush
    Stofjes en andere onregelmatigheden uitstippen. Kun je dus ook op de huid in een portret toepassen.

Werktuigen met een Control Point kun je altijd met de muis oppakken en verplaatsen.
De Watch Point RGB-waarden van het Photo Info - Histogram kunnen je helpen om de juiste positie te bepalen.

Black/Neutral/White Control Point (zwart moet zwart, grijs moet grijs en wit moet wit zijn):
Op diverse plaatsen kun je, o.a. met WB, Quick Fix, Levels & Curven en LCH, het wit- en zwartpunt bepalen, of eigenlijk de diepste schaduwen en de hoogste lichten. En dan hier nog eens. Lijkt een beetje veel van het goede, maar... Hiermee worden de kleuren zo aangepast dat de diepste schaduwen zwart en de hoogste lichten wit worden, maar natuurlijk wel op heel subtiele wijze.
Een Black Control Point plaatsen doe je zo:

nx
Klik in paneel Photo Info bij het Histogram en zet het vinkje AAN (1) bij Double Treshold, de foto wordt nu grijs. Als er geen zwarte plekjes in het grijze beeld zitten dan verschuif je het zwartpunt (2) naar rechts tot de eerste zwarte plekjes verschijnen. Klik in paneel Photo Info onder Histogram naast Watch Points op het driehoekje om Watch Points te openen. Klik in de toolbar op Black Control Point (3) en zoek met behulp van de muis de donkerst plek in de afbeelding op. De RGB-waarden in Watch Points hou je hierbij in de gaten. Zoek naar de laagste waarden, dat is niet perse R0,G0,B0, het kan ook zoiets als R3,G6,B2 zijn. Met een muisklik plaats je daar het Black Control Point, nu wordt een (nieuwe) B/W/N Control Point stap geopend.
In het (de) B/W/N Control Point valmenu('s) kun je in plaats van Luminosity ook voor RGB kiezen, dan kun je die waarden apart regelen. In dat geval heb je misschien ook iets aan het hulpmiddel Shift-S (bij White Control Point Shift-H) omdat dan RGBCMY pixels worden getoond en je zelf kunt bepalen wat zwart is (of in ieder geval neutraal grijs is, de waarden van R en G en B zijn dan gelijk). Als je dat doet is het misschien ook wel nuttig om eerst één of meerdere Watch Points te plaatsen.
Voor een White Control Point ga je hetzelfde tewerk. Verschuif zo nodig eerst het witpunt en de RGB-waarden in Watch Points moeten dan in de buurt van R255,G255,B255 uitkomen.
Bij de Neutral Control Points zet je Double Treshold UIT. Zoek eerst die plaatsen op waarvan je zeker weet dat ze in werkelijkheid grijs zijn en plaats daar Watch Points. Dan pas haal je een Neutral Control Point van de toolbar en plaats die dan bovenop het Watch Point. De RGB-waarden bij Point1(2/3/..) moeten dan gelijk worden, zo nodig in het valmenu voor RGB kiezen.
In één stap kan maar één Black Control Point en één White Control Point en meerdere Neutral Control Points worden geplaatst. Ook bij B/W/N Control Point stappen kun je maskers toepassen.

Color Control Point:
Dit gereedschap werkt min of meer selectief, de aanpassingen worden bepaald door de RGB-waarden van de pixels waarop het wordt geplaatst. Dit is een al weer langer in NX voorkomend gereedschap, maar het is nog steeds uniek in gebruik en resultaat. Je kunt hier ongelooflijk veel problemen mee oplossen, en dat met een minimum aan handelingen.
Samen met het nieuwe Selection Brush, maar ook de andere maskeergereedschappen, is het een geweldige combinatie welke je op veel plaatsen kunt inzetten.
Prettig is ook dat je er een kunt instellen en, als alles naar je zin is, er een kopie maken en elders plaatsen. Bijvoorbeeld: om een brede te witte lucht blauwer te maken plaats je er een stel, in de breedte verdeeld. In de onderstaande afbeeldingen zijn alle instelopties aangezet (Advanced).
nx
De Color Picker laat de kleur zien van de pixels waarop het is geplaatst, maar je kunt met de Color Picker de pixels ook een andere kleur toewijzen. In dat geval worden de HSBCRGBW waarden automatisch aangepast. Met behulp van de maskeergereedschappen kun je delen in de afbeelding beschermen. De randovergangen, van hard tot zacht, kun je daarbij instellen.

Adjust stappen uit het hoofdmenu:
Deze ga ik niet apart behandelen, zie NX 2 Help, daar staat zeer duidelijk beschreven wat ze doen en hoe te gebruiken.
Op de volgende pagina's wat praktische voorbeelden.


 Paneel Adjust (2)

Bewerkingen toepassen:

Foto gemaakt in Natuurpark Lelystad. Een aanrader voor een dagje natuur in Flevoland.
Met de op deze pagina beschreven bewerkingen.
 
Zoom 8% van origineel. Foto is in de Auto-mode als NEF genomen en niet in Camera Settings en Quick Fix gecorrigeerd.

Hier zie je niet de perfecte foto, maar wel hoe eenvoudig het is om met een paar makkelijk toe te passen stappen deze zeer krachtige bewerkingen toe te passen. De hemel is blauwer, de wolken witter, "om en bij" het pad is meer zon en die donkere hoek en boom komen uit de schaduw vandaan.

Color Control Point zonder maskering:
nx
Vier Color Control Points in één stap. De twee voor de wolken zijn gelijk (2e = R-muisklik - Duplicate Control Point).
Afbeelding r-onder is ook verscherpt (het verscherpen is wat te sterk, de "te kleine" afbeelding is hierbij het probleem)

Selectieve D-Lighting (met maskering):
nx
Voorbeelden met de Color Control Points van boven, maar zonder de verscherping. Masker met Polygon Lasso in twee keer getrokken, eerst het driehoekige vlak. Edge Softnes op 30 voor zachte randen. Daarna de boom en het puntje rechts en met het Fill / Remove Tool nagevuld (vandaar die twee gradaties in het groene masker; anders werd de boom te licht. Het donkere groen is lichtere dekking, het lijkt donker omdat het doorzichtiger is).


Paneel Adjust (3)

Opmerking: In tegenstelling tot voor wat voor mij gebruikelijk is zijn de volgende foto's als Jpeg in plaats van NEF geknipt.

Bewerkingen toepassen:
(klik miniatuur)
Zoom 8% van origineel. Foto is in de Auto-mode als Jpeg genomen en niet in Quick Fix gecorrigeerd.

(klik miniatuur)
Zoom 8% van origineel. Foto is in de Auto-mode als Jpeg genomen.

(klik miniatuur)
Zoom 8% van origineel. Foto is in de Auto-mode als Jpeg genomen en niet in Quick Fix gecorrigeerd.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt aanvangen voor een start naar jouw perfecte foto's.