Enable Javascript


Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Wat een dom geklets over die energie vretende gloeilamp en nog dommer over die zogenaamde spaarlampen!
Vraag: Wanneer brand bij je thuis de verlichting het meest?
Antwoord: In het najaar, winter en voorjaar!
Vraag: Wat kun je daar uit opmaken?
Antwoord: Dat de energie die door een gloeilamp als warmte wordt afgegeven onze kamer in de koudere jaargetijden mee helpt verwarmen. 90 á 95% is onzichtbare warmte, voornamelijk infrarood licht.

Hier kun je uit opmaken dat energie besparen met verlichting alleen nuttig is in onverwarmde ruimtes. Maar daar branden de meeste lampen maar kort en dan zijn de meeste spaarlampen nutteloos en lastig.

Spaarlamp (is eigenlijk een mini TL-buis):
Deze zijn slecht voor onze slaap, er zit te veel blauwlicht en veel te weinig roodlicht in waardoor het in de hersens als dag in plaats van avond wordt geregistreerd. Je biologische uurwerk en dit licht veroorzaken dus een conflict en dat heeft ongewenste (soms gewenste) gevolgen. Een gewone spaarlamp is ongeveer 4000°K. Een spaarlamp met warm licht dan? Dat lijkt mooi, maar onze hersens registeren toch dat het te veel blauwlicht en te weinig roodlicht geeft.
Door dit licht, boven 3200°K, kun je wel beter concentreren, dus is het een prima lamp voor werk, hobby en school.
Veel van deze lampen halen bij lange na het beloofde aantal branduren niet en zijn dus niet alleen extra duur maar ook nog eens extra milieu vervuilend.
Als je eens bekijkt wat het aan energie en milieuvervuiling kost om zo´n lamp te produceren en te recyclen (meestal weggooien) dan schrik je je rot (Duitse regionale zenders kaarten dit probleem regelmatig aan. o.a. WDR-Markt, NDR-Markt, SRW-marktcheck en HR-alles wissen).

LED dan:
Een warm wit LED lamp heeft een groter aandeel aan roodlicht als een spaarlamp maar in vergelijking met een gloeilamp is dit ook een stuk minder. Wat het milieu betreft is LED wat minder belastend als een spaarlamp maar haalt het nog lange niet bij een gloeilamp.

Warm licht:
2700°K is mooi  warm wit , als een gloeilamp of ochtend- en avondzon. Warmer, onder 2700°K, is te rood.
3200°K is gewoon  warm wit , als een halogeenlamp of halverwege ochtend- en middagzon. Kouder, boven 3200°K, wordt het blauwer.
4000°K is  koud wit , zoals een gewone spaarlamp of voor en na de middagzon.
De middagzon (13:00) is ongeveer 6500°K.

Je mist uit deze R(ood)G(roen)B(lauw)-kleuren Groen? Wit licht bestaat uit 100%R + 100%G + 100%B, dus G zit precies tussen R en B in en is dus wit.