Enable Javascript


Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Cornea Guttata / Hoornvlies zwakte (hoornvliesdystrofie van Fuchs), een nare oogaandoening.


Bovenste foto: Zo nu en dan, alleen 's morgens na het opstaan. De eerste één á twee uren is alles nogal wazig, of je een verkeerde bril hebt opgezet. Onderste foto: Daarna wordt het gelukkig weer scherp.
Update: Natriumchloride-oogdruppels kunnen het wazig zien verbeteren (zie verderop).


Een felle lamp in het donker zie ik soms zo, dus meermaals dubbel en met "blur" (aura + vervaging). Dit gebeurt voornamelijk tijdens oog bewegingen. Deze foto geeft alleen weer wat mijn rechter oog ziet (zie volgende foto). De sterachtige strepen heb ik weggelaten anders zie je niet goed wat ik bedoel.


Zo zou ik het ongeveer moeten zien. De lichtflarden en -blur hoort bij eerste fase van mijn oogziekte Cornea Guttata. Het wordt dus steeds slechter.(photo from: http://www.fuchssupport.info/)


Maar dit is wat ik in het donker zie. Dus dubbele, vertikaal en horizontaal verschoven, beelden bij felle lichten. Als ik mijn linker oog dicht doe dan verdwijnen de koplampen in het rood omlijnde gebied. Dat spookbeeld heeft een andere oorzaak. In nov. 2004 heb ik links een ooginfarct gehad, visus 5% (dat is niet het zelfde als 95% zwart), net links van het midden geeft dat een sterke vertekening en verschuivende verschuiving richting rechtsonder. Mijn hersens proberen een correctie toe te passen maar dat gaat totaal fout, dit omdat mijn linker oog dominant is. Wat mijn linker oog in het centrum ziet schuift tijdens het kijken steeds meer naar rechts op. Even knipperen en het verschuiven begint opnieuw. (foto voor www.fuchssupport.info aangepast, van daar het Engels)

Update:
Helaas rechts ook nog een ander probleem er bij, visus rechts nu 70%. De dubbele beelden worden nu grotendeels in mijn hersens gecorrigeerd. Mijn linker oog is niet meer zo erg dominant, duurde wel bijna 5 jaar. Ik kan en mag nu weer zelf achter het stuur, mits mijn visus niet onder de 60% zakt.
Update 2:
Helaas staar aan beide ogen. Eerst OP in VU-A.dam links en zo lang mogelijk gewacht met OP voor rechts, die dan 3 jaar later.
Update 3:
Helaas links wordt het steeds slechter. Eerst links 2x aan nastaar geholpen maar dat gaf alleen de 1e keer verbetering. Het hoornvlies is troebel geworden, alsof ik door een voorzetfilter met vaseline kijk (fotografie oude school). Ook is het overstralen door lichtbronnen heel erg naar geworden.
Ik word nu doorverwezen naar het VU-A.dam voor een lamellentransplantatie van het linker hoornvlies.

Waarschuwing:
Voor de duidelijkheid: Ik ben patiënt en niet medisch geschoold. De informatie op deze pagina is een persoonlijke weergave van mijn oogproblemen en mijn lekenkennis, opgedaan door informatie te vragen bij deskundigen en surfen op het web. Voor je eigen situatie is een oogarts de aangewezen persoon voor persoonlijk advies en medicatie.

Het hoornvlies:
Het hoorvlies is ongeveer 0,55mm dik en bestaat uit meerder lagen, van buiten naar binnen:

  1. Epitheel (buitenste laag)
  2. Membraan van Bowman
  3. Stroma
  4. Membraan van Descemet
  5. Endotheel of Endothelium (binnenste laag)

80% van de dikte bestaat uit het stroma. De andere 4 lagen zijn dus samen ongeveer 0,1mm dik.

Verklaring termen:

  • Cornea: hoornvlies
  • Guttata: deukjes, hamerslagstructuur, bubbelig
  • Fuch's: ontdekker van deze oogziekte; Ernst Fuchs: Oostenrijkse oogarts, 1851-1930
  • Endotheel: binnenste cellenlaag van het hoornvlies
  • Dystrophy: degeneratie, achteruitgang, verstoring, verval

Cornea Guttata / Hoornvlies zwakte (hoornvliesdystrofie van Fuchs):
Bij guttata gaat het hier om een aandoening van het Endotheel. "Cornea Guttata" is het eerste stadium van "Fuch's endothelial dystroph" een erfelijke oogziekte, altijd aan beide ogen en waar je helemaal niets aan kunt doen (kan ook door letsel zijn ontstaan). Er zijn meer vrouwen dan mannen met deze aandoening. Het is dus aangeboren en manifesteert zich meestal (het wordt hinderlijk) tussen je 50e en 60e levensjaar, dan ga je dus merkbaar slechter zien. Het is niet te voorkomen, uit te stellen of te genezen. Langzaam maar gestaag verslechterd je gezichtsvermogen. Je kunt dit dus niet beïnvloeden met medicijnen, voeding en/of hulpmiddelen. Als het pijnlijk wordt, door zwellingen, zijn er verdovende druppeltjes en/of harde steunlenzen beschikbaar die misschien wat verlichting kunnen brengen. Ook een haardroger kan enige verlichting geven. Als het hoornvlies te ver is aangetast bied een hoornvliestransplantatie misschien wel uitkomst. Gelukkig kan dit zelfs op zeer hoge leeftijd worden toegepast. Hopelijk krijg je geen last van staar, de behandeling daarvan kan dan problemen geven. Update: Inmiddels zijn er betere mogelijkheden voor een staar-OP waardoor minder risico op nare complicaties.
Het Endotheel, de achterste laag van het hoornvlies, is doorzichtig en bestaat uit één enkele laag cellen, het is dus zeer dun en heeft de structuur als van een honingraat. Het is een metabolische pomp en regelt de vochtbalans van het hoornvlies, met name het Stroma, zodat dat transparant blijft. Een overschot aan vocht wordt door het Endotheel afgevoerd. Op je 50e zijn er normaal 2500 cellen per mm2 in het Endotheel aanwezig Bij een Guttata is er sprake van degeneratie van cellen, tot minder dan 1000/mm2, en wordt het hoornvlies dikker door vocht (oedeem). Door het wegvallen van cellen ontstaan putjes in het Endotheel die reflecties en verstrooiing van invallende licht veroorzaken (als bij waterdruppeltjes op een ruit). De vochtbalans van het Stroma raakt verstoort (steeds minder afvoer van vocht door het Endotheel, gevolg voor het hoornvlies: oedeem, blaren) waardoor op de duur zwelling van het Stroma ontstaat. De daarbij behorende problemen worden steeds groter en het zicht steeds slechter. Door zwelling wordt het hoornvlies troebel en het zicht wazig. Na het opstaan (uit bed) kan het hoornvlies dikker zijn (te veel vocht in het Stroma), iets wat zich in het begin na één á twee uur weer kan herstellen. Het gevolg daarvan zie je bij de foto's. Update: Natriumchloride-oogdruppels onttrekken vocht aan het hoornvlies. Werking: Door de relatief hoge natriumchloride-concentratie (= hypertone oplossing) wordt water onttrokken aan het hoornvlies van het oog, waardoor dit tijdelijk helderder wordt. Resultaat: Geen of minder wazig beeld.

Word ik blind of is er nog hoop?
Gelukkig is het zo dat een Guttata meestal maar heel langzaam uitbreid. De kans op zwaar oedeem en blaren (Fuch's) is gelukkig niet zo groot. Aan het (steeds) slechter (gaan) zien is helaas niets te doen, ook niet met bril of lenzen. Een oogoperatie, bijvoorbeeld aan staar, veroorzaakt nogal eens complicaties. Update: Inmiddels zijn er betere mogelijkheden voor een oog-OP waardoor minder risico op nare complicaties.

Symptomen o.a.:

  • Verblinding door frontaal- of tegenlicht
  • Verstrooiing van (tegen)licht, stralenkrans, halo, aura, vervaging
  • Wazig zien 's morgens na het opstaan
  • Dubbel zien door reflecties (niet het zelfde als scheelzien)
  • Oedeem van het hoornvlies (in later stadium)
  • Blaren op het hoornvlies (in later stadium)

Oogtest:
Opmerkelijk is dat een oogtest bij de oogarts de eerste jaren misschien wel een goed tot zeer goed resultaat kan geven. Dat komt omdat het tijdens de test duister is en er ook geen tegenlicht is. Wordt de zelfde test bij normaal licht en een tegenlicht (wandlampje naast het testpaneel) herhaald kan dat een schrikbarend resultaat opleveren.

Links:
www.visio.org/ (Ned) algemene info en hulp
http://www.oogvereniging.nl/ (Ned) algemene info en hulp
www.bartimeus.nl/ (Ned) algemene info en hulp
www.oogartsen.nl (Ned) zeer uitgebreid, aanraders hoornvlies zwakte fuchs en cornea transplantatie PLK